Webmeeting higiénia kezdőknek és haladóknak

Webmeeting higiénia kezdőknek és haladóknak

Ki állapítja meg, hogy egy online meeting környezet elég hiteles és biztonságos e magán célra vagy akár szervezetünk számára? Van e dedikált emberünk arra, aki folyamatosan monitorzza az egyes szolgáltatókkal kapcsolatos visszajelzéseket? A hirtelen átállás során, egyáltalán maradt e szabad kapcitása a biztonságos VPN hálózatok kiépítése mellett a cégeknek arra, hogy a megfelelő platformokat időben monitorozza? A digitális munkarendre történő átállás mindekit kihívások elé állít: oktatási, magán és céges környezetben is.  

A jelenlegi helyzetben, világszinten, ugrásszerűen növekedett az igény a webes konferenciák (webmeeting) használatára, hogy az emberek a home office közben is tudják tartani a kapcsolatot. A személyes találkozók, céges meetingek, egyeztetések, mind az online térbe helyeződtek át.

A Zoom hivatalos jelentése szerint, míg decemberben napi szinten maximum 10 millió felhasználójuk volt, ez a szám márciusra elérte a 200 millió felhasználó per nap csúcsot. 

Érthető, hogy az ilyen szinten megnövekedett jelenlét magára irányítja a figyelmet mind biztonsági, mind bizalmassági szempontból.

Az interneten több kritikát is lehet olvasni, több biztonsági hiányosság vagy bizalmassági kérdés is napvilágot látott. Egyre több szervezet kéri munkatársait, hogy ne használják a Zoom-ot videókonferenciák lebonyolítására, mert az elmúlt hetekben több, komoly biztonsági probléma is felmerült az alkalmazással kapcsolatban.

Az egyes webmeeting felületeket szolgáltató cégek igyekeznek a rájuk irányult figyelemnek és elvárásoknak megfelelni, a Zoom például a következő 90 napra feature fejlesztések leállítását és a biztonsági és bizalmassági hiányosságok javítását tűzte ki célul. 

A biztonsági kérdések egy részére megoldást ad a kliens gépek megfelelő beállítása, azonban van, amit csak a termékek fejlesztése fog megoldani. Van azonban valami, amit addig is mind megtehetünk és nem kell hozzá technológia, ennek ellenére a biztonság és bizalmassági kérdések jelentette kockázatokat jelentősen csökkenti, ez pedig nem más, mint megfelelő emberi viselkedés.

Érdemes a webmeeting-ek során ugyanolyan etikett és magatartás szerint viselkedni, mint egy személyes találkozó esetén. Ha egy megbeszélésen olyan résztvevőt látunk, akit addig nem ismertünk, mutatkozzunk be egymásnak. Tudjuk meg, ki ő és milyen minőségében van jelen a megbeszélésen. Az előzetes egyeztetések többnyire kevés résztvevővel történnek, míg magán a megbeszélésen – egy nagyobb projekt kapcsán kiemelten – viszont többen is részt vehetnek, hiszen a hatékonyság is ezt kívánja. Ha olyan résztvevő van jelen a meetingen, akinek a részvétele nem indokolt, úgy tegyük meg, amit személyesen is megtennénk és szólítsuk fel a távozásra. A webmeeting szervezője, amúgy is rendelkezik a joggal, hogy bárkit eltávolítson a megbeszélésről.

A másik fontos szempont, mely leginkább a meeting szervezőinek figyelmét igényli, hogy ne szervezzünk online publikus meetingeket. Inkább törekedjünk arra, hogy ne tudjon boldog, boldogtalan csatlakozni a megbeszéléshez, ha „véletlenül” rátalált a meeting azonosítóra. Egy jelszavas belépés már elegendő, és a meetinghez tartozó jelszót a résztvevőknek nem ördöngösség eljuttatni.

Előfordulhat azonban, hogy nem ismerünk résztvevőként mindenkit, és sokszor nem is megoldható, hogy mindenki be legyen mutatva egymásnak. Ilyen például egy gyártói webinar, ahol egyszerre több tucat, egymás számára idegen ember vesz részt. Ekkor van leginkább szükségünk arra, hogy kritikusan álljunk a történésekhez.

Jótanácsok webmeeting, online konferencia lebonyolításához

  • Meeting chat ablakában érkező linkeket, ha azt nem olyan résztvevő küldi, akiben maradéktalanul megbízunk, hagyjuk figyelmen kívül, de semmiképpen se nyissuk meg a chat ablakból direkt. Ezáltal több sérülékenységet ki is védünk még akkor is, ha az operációs rendszerünk biztonsági beállításai nem megfelelőek.
  • Ha azt látjuk, hogy a meeting rögzítésre kerül, akkor érdemes rákérdezni a szervezőnél, hogy a felvétel a szolgáltató felhőjében tárolódik, vagy a meeting végén a szervező infrastruktúrájában? Ha a felhőben, akkor érdemes megfontolni, hogy egyáltalán adjunk-e kameraképet magunkról, illetve, hogy a chat felületen mit írunk be a résztvevőknek, így kivédhetjük a bizalmassági kérdések egy részét.

Ha az online térben is megőrizzük a fizikai térben elfogadott magatartási szokásokat, akkor sok kellemetlenségtől tudjuk magunkat megkímélni.

Érdemes naprakésznek lenni és folyamatosan figyelemmel kísérni a biztonságtechnikai tanácsadó cégek, a security termékek gyártóinak update-jeit, mert a jelenlegi munkarend számtalan új forrását teremtette vagy teremtheti még meg a sérülékenységnek, a biztonsági rések kihasználhatóságának.

 

2020. április

Kérek még több információt!  

2020 leggyakoribb fenyegetései: DBIR 2020
2020. szeptember

2020 leggyakoribb fenyegetései: DBIR 2020

157 525 incidens, 3950 megerősített adatsértés elemzése: friss adatokkal sokkol, immár 13. alkalommal a Verzion 2020 Data Breach Investigations Report.
Virtuális Security Konferencia: prezik, videók!
2020. május

Virtuális Security Konferencia: prezik, videók!

Itt megtalálhatod a filter:max Virtuális Security Konferencia összes fontos előadását, kezdve az olyan, Magyarországon most bemutatkozó gyártókkal és technológiákkal, mint a PenTera, Scirge, bigID.
Vállalati email és fájl archiválás biztonságosan
2020. április

Vállalati email és fájl archiválás biztonságosan

A GFI Archiver lehetővé teszi az elektronikus adatok archiválását egy hálózaton belüli forrásba. Rengeteg helyet spórol a szerveren, csökkenti a keresési időt, költséghatékony. Kell ennél több?
Cymulate Pentera Spycloud Vectra Thycotic FireEye Scirge Forcepoint Opswat Bitdefender Ruckus BigID

Kapcsolatfelvétel üzenet küldése

Iratkozzon fel hírlevelünkre!