Még jobb WiFi? Megjött a 802.11ax!

Eddig minden új WiFi szabvány nyújtott valami újat. A fejlesztők folyamatosan finomhangolják a modulációt. A 2,4 vagy az 5 GHz-es sávok használata, valamint az adott sáv csatornáinak sávszélessége is rendkívül fontos kérdés. Különböző technikai újítások jelennek meg, úgymint a MIMO, majd később a MU-MIMO. Kétségtelen, hogy a trigger az igény. Erősebb jelszinteket akarunk, nagyobb fel és letöltési sebességet, a hálózat igénybevételének időtartama alatt szakadásoktól mentes használatot.

 

WiFi szabvány, Ruckus WiFi, 802.11ax

 

A 802.11ax egy, várhatóan 2019-ben megjelenő új 802.11 szabvány, a 802.11ac utódja. Így bemutatását a két szabvány összehasonlításával kezdjük.

WiFi szabvány, Ruckus WiFi, 802.11ax

Mint látjuk, a frekvenciát illetően az új szabványt igénybe fogjuk tudni venni az 5 GHz-es sáv használatára még nem alkalmas készülékeinkkel is. Ebben egy új technológia segít, nevezetesen a Dual Band Simultaneous Streaming, mely „összevonja” a két tartományt. Ez a kompatibilitás már önmagában egy jelentős előny az ac-vel szemben. A csatornák sávszélessége nem változott, már az ac-re is egy okosan kitalált frekvenciagazdálkodás volt jellemző.

Az FFT a digitális jelfeldolgozásban jól ismert algoritmus, segítségével egy jelnek egy adott periódusát az időből frekvencia komponensekké tudjuk transzformálni. Minél több pontos az FFT, ez a transzformálás annál „finomabban” megy végre. Az ax éppen négyszer jobban bánik a jelünkkel, mint az ac.

 

ODDMA vagy OFDM?

Az OFDMA az OFDM többfelhasználós verziója. Az OFDM lényege abban áll, hogy az adatfolyamunkat több ezer alvivőre multiplexáljuk, így jóval ellenállóbb a különböző zavarok ellen. Az OFDMA pedig ebből a több ezer alvivőből képes hozzárendelni adott frekvenciatartományokat adott kliensekhez.

 

WiFi szabvány, Ruckus WiFi, 802.11ax

A QAM moduláció lényege, hogy a jel fázis és amplitúdó helyzete hordozza az információt. Azzal, hogy 1024-QAM modulációval modulálják az egyes alvivőket 256-QAM helyett, egy adott amplitúdó és fázis állapot 32 bit információt jelent 8 bit helyett. Ezzel négyszeres elméleti átviteli sebesség érhető el az ac-vel szemben!

WiFi szabvány, Ruckus WiFi, 802.11ax

Extra tulajdonság, hogy az ax már büszkélkedhet az Uplink MU-MIMO iránnyal is, míg az ac esetében ez csak Downlink irányban volt elérhető. 

Az ax, tehát, jelentős előrelépés lehet a 802.11 szabványcsalád többi szabványát tekintve. A teljesség igénye nélkül megvizsgálva a jelentősebb technológiai újításokat, kirajzolódik, hogy az ax a nagyszabású igényeink kielégítését célozza meg. Hogy hogyan csatlakozhatunk majd ezen hálózatokra? A Ruckus-nak erre is van megoldása! Érdemes felkeresni a gyártó honlapját és egy pillantást vetni a legújabb AP-jára, mely az R730 nevet viseli. Gyönyörű dizájn, lenyűgöző technikai paraméterek! Ha pedig jól megnéztétek magatoknak, vegyétek fel velünk a kapcsolatot az alábbi gombra kattintva és kérdezzetek bátran!

2018. szeptember

Kérek még több információt!  

Best of filter:max 2019
2019. december

Best of filter:max 2019

2019 a hálózati megoldások és a mesterséges intelligencia térhódításának éve volt. A filter:max azokra a területekre fókuszál, ahol a legnagyobb eredményeket érhetjük el a legjobb technológiákkal.
Extrém sűrűségre, WiFi 6
2019. október

Extrém sűrűségre, WiFi 6

A 802.11ax szabvány túlszárnyalja a korábbi generációs elődöket. A WiFi 6 néven is ismert szabvány egy jó Ruckus AP-val, sok aggodalmat oszlathat el, ha egy megbízható vállalati WiFiben gondolkodsz.
A Ruckus R730 Wi-Fi 6 AP mindent visz!
2019. augusztus

A Ruckus R730 Wi-Fi 6 AP mindent visz!

A Ruckus Technical Marketing Engineering csapata a közelmúltban összehasonlító elemzést végzett a vállalat csúcstermékének számító R730 Wi-Fi 6 (802.11ax) AP-vel. Az eredmények elég látványosak.
Cymulate Pentera Spycloud Vectra Thycotic FireEye Scirge Forcepoint Opswat Bitdefender Ruckus BigID

Kapcsolatfelvétel üzenet küldése

Iratkozzon fel hírlevelünkre!